Het laatste nieuws van de Europese Unie in Brussel

Een nieuwe bestemming voor de voormalige Veeartsenschool in Anderlecht

De voormalige veeartsenschool in de Kuregemwijk in Anderlecht heeft haar grandeur van weleer teruggekregen. Het historische pand werd helemaal gerenoveerd tot een nieuw centrum voor kmo’s en plaatselijke start-ups. Daarmee voltooit EFRO een van de prioriteiten uit het EFRO-programma 2007-2013 om opvangplaatsen te creëren voor groeiende bedrijven en nieuwe economische spelers.

“A place to work, meet and eat”

Het neo-renaissancegebouw, een beschermde site dat dateert van 1910, stond maar liefst al meer dan twintig jaar leeg en is sinds juni opnieuw toegankelijk voor bedrijven en buurtbewoners. De nieuwe, prestigieurze bestemming komt er onder andere dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, dat via de afdeling binnen Brussels International instaat voor de voorbereiding, uitvoering en monitoring van de Europese operationele programma’s. The Faculty is vandaag “een modern bedrijvencentrum met een indrukwekkend auditorium, zeven vergaderzalen en een coworking space dat aan de strengste eisen inzake comfort en energie-efficiëntie voldoet”. Energie-efficiënt, want voor de herbestemming werden elementen gebruikt die voor een laag energieverbruik volgens strikte normen zorgen. De renovatiewerkzaamheden gebeurden ook met respect voor het milieu, aangezien meer dan 80% van het verwijderde puin op de site systematisch werd gerecycleerd en hergebruikt.

 De naam “The Faculty” is simpelweg een verwijzing naar de voormalige veeartsenschool en behoudt zo de link met het verleden. De gemeente Anderlecht, sinds 1999 eigenaar van de site, kon dankzij een financiering van EFRO en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de renovatie in 4 jaar tijd voltooien.

The Faculty in cijfers

Gebouwd in 1910

  • 2400 m² oppervlakte
  • Eerste renovatie in 2017
  • 2, 5 miljoen euro bijdrage, 50% van Europa en 50% van het Gewest
  • 25 werkposten in de coworkingruimte, 5 moduleerbare bureaus, 7 vergaderzalen, 1 congreszaal voor 180 personen en 1 restaurant voor 100 personen
  • Verwarmingsverbruik van minder dan 60 kWh/m²
  • 15 minuten stappen van het Zuidstation
Share This